Nyitólap > TékaGlosszárium > V >


Vonali füstérzékelő

'Optical beam detector'

A vonali füstérzékelő fényelnyeléses elven működő optikai füstérzékelő. Az érzékelő az égéstermék jelenlétekor bekövetkező fény intenzitás csökkenést észleli. Az érzékelési spektrum: 0,1-10 ?m (egyaránt jól érzékeli a látható és a láthatatlan részecskéket). A védett tér hosszúsága max. 100 m, a védett tér szélessége max. 14 m lehet. Az érzékelő integráló működésű: ha a füst hosszabban van a sugárban, a jelzéshez kisebb füstkoncentráció is elég, hiszen a sugár hosszában összeadódik a fény által áthatolhatatlan füstréteg vastagsága.
A vonali füstérzékelő működési elve


Vonali hőérzékelő

'Linear heat detector'

A vonalszerű hőérzékelőket az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:

Nem visszaálló: Az érzékelő maga egy kéterű összecsavart vezetékpár, melyet hőre lágyuló műanyaggal szigetelnek. Amennyiben a hőmérséklet egy adott hőmérsékleti küszöböt átlép, a vezeték zárlatos lesz. Tűzjelzés után a zárlatos szakaszt (vagy az egész vezetéket le kell cserélni). Típusok: HDC-68, HDC-105
Visszaálló:
Félvezetős: Az érzékelő kábel félvezető elemet tartalmaz. Ezek ellenállása a hőmérséklettel együtt megváltozik. Ezt a változást egy kiértékelőegység érzékeli.
Optikai kábel: az optikai kábel törésmutatatója a hőmérséklet megváltozására megváltozik. A változást a központi egység értékeli ki. A visszaálló típusok hátránya, hogy a nagyon magas a bekerülési költségük.

Alkalmazás: csővezetékek, kábelcsatornák, tartályok, hangárok, alagutak, bányák, hűtőtornyok